15 november 2015 03:07

Legenden Moe Norman

Forside UDSTYR Legenden Moe Norman
Af Søren Kragh

Canadieren Moe Norman´s status som en legende vokser stadig, og har taget fart efter at han desværre gik bort tilbage i 2004, i en alder af 75 år. Du kan sagtens lære af og videre blive imponeret over Moe´s sving, som du kan se i videoen for neden.

Moe Norman

Moe Norman

Tiger Woods og Ben Hogan er bar to verdensstjerner der gennem tiden har rost Moe Normas sving.

Tiger udtalte engang, at han anså Ben Hogan og Moe Norman som de eneste to spillere der vitterligt ejede deres eget sving. Der på sagde Tiger Woods at han håbede at komme til at “eje” sit eget unikke sving, og at han arbejdede hårdt på det.

I følge Moe selv skulle der være tre nøglefaktorer i hans opstilling og sving, som er værd at se nærmere på.

  • Kortere tilbagesving. Det vil mindske sandsynligheden for fejl.
  • Bevæg dig fremad i svinget. Det øger farten i køllehovedet.
  • Åben stance. Det giver mere stabilitet igennem svinget.

Det er tre tip der er værd at se nærmere på, også selvom Moe Normans eget sving ikke er kendt for at være det smukkeste at se på. Men det virkede for ham. Endda så godt at han er blevet kaldt “Pipi-line” Moe, fordi hans slag bare altid sad snorlige.

Moe Norman er kendt for sit “natural-hold” – et grip der virkede for ham:

 

Snorlige er dog ikke hvad vi golfere bliver belært at søge at opnå i vores spil, men Moes slag sad vitterligt snorlige. Og det bemærkede Ben Hogan da også en gang han mødte ham på banen. men efter at have set en at Moe´s slag bare sad lige i skabet hver gang, udalte han: “Bare fortsæt med at slå forkert, sønnike” – i følge Ben Hogan skal et hvert sving komme fra enten venstre eller højre, og så ramme sigte spottet, men han var altså O.K med at gøre en undtagelse med Moe.

En anden sjov historie om hans´s lige spil er, at han under en runde blev frarådet at prøve at slå over vandet. Distancen var for lang. – Moe svarede at han heller ikke ville forsøge at slå over vandet.

Han slog til bolden, og hans altid lige slag førte bolden direkte til en lille bro, hvorfra den så fint kunne springe fremad og videre i sikkerhed, forbi vandet! Det er sådanne historier der er med til at bygge at Moe ikke bare var en god spiller, men i stedet en ren legende.

Mange peger på at Moe led af en eller anden for for autisme. Hans sociale opførsel og behandling af sig selv, lige fra den måde han lagde tøj sammen på, og til hvordan han altid slog de samme lige salg, eller øvede sig til blods på rangen, satte en stopklods i hans karriere – specielt i USA.

Mange spillere gav Moe den kolde skulder, i en tid hvor golfsporten var ret konservativ anlagt. For det var i 50´erne, 60´erne og 70´erne at Moe Norman slog sine folder, og på hjemmebane i Canada vandt over 50 turneringer. Men i USA var konkurrencen hård og kammeratskabet med de andre spillere udeblev i stor stil, og satte en barrierer op for den måske autistiske legende.

Et sidste billede af hvordan han kunne gribe tingene an, går historien på at Sam Snead tippede ham om en ændring der kunne hjælpe hans sving. Det tog Moe til sig og gav den gas hele aftenen og ud på natten op til at skulle spille MASTERS. Resultatet blev at han måtte udgå da han havde trænet så hårdt på det nye sving, at hans hænder begyndte at bløde under runden.

Her kan du se nærmere på Moe Norman´s sving & videre nedenfor høre ham selv forklare.