16 marts 2018 15:12

150-års jubilæum på St. Andrews

Forside Nyheder 150-års jubilæum på St. Andrews
Af golfonline.dk

Det er måske Ikke den smukkeste, ikke den sværeste, og heller ikke  den mest moderne. Men den det er den største. Den 150te British Open mesterskab 2021 afholdes på det legendariske Old Course golfbane i St. Andrews. Der er mere end tre år til turneringen, men alligevel har arrangørerne nu besluttet at afsløre årsdagen for, at denne enkelte europæiske major skal afholdes på verdens ældste golfbane.

Afgørelse som tages af R&A – den vigtigste organisation i europæisk golf – om placeringen for jubilæumsturneringen blev positivt modtaget i professionelle og i amatørsportskredser. Der er ingen tvivl om, at enhver golfspiller, uanset niveau, drømmer om at spille St. Andrews, og for de professionelle er drømmen om  forbedring af den personlige resultater og statistikker, en stor drøm. At vinde trofæet på den ældste golfbane, med alt hvad der tilhører, er svær at trumfe. Så der er lagt an til noget af et 150-års jubilæum, hvor der historisk er endnu mere i spil, end selv turneringen. Nemlig historien.

Fra og med  1990 hari St. Andrews Old Course vært vært for The Open Championship ,med intervaller på fem år. Herunder årene 1990, 95, 2000, 2005, 2010 og 2015. Alligevel har R&A besluttede ikke at følge denne statistik, når det gælder om at fejre jubilæet, på banen hvor det hele begyndte. Det var netop på St. Andrews Old Course , at den første vinder af den britiske major fandt sted i 1873.

Der er blevet spillet golf på banen i St. Andrews siden begyndelsen af XV århundrede, og Old Course anses af de fleste for at være golfens vugge golf.  I 1457 forbød Kong James II at spille golf, da han troede at det nye forlystelsesspil distraherede mænd fra at forbedre færdighederne i bueskydning. Men allerede i starten af de efterfølgende århundrede, blev forbuddet løftet af konge Jacob IV, som selv var interesseret i golf, og atter tillod andre at spille golf.

Banen havde en betydelig indflydelse på udviklingen af spillet. For eksempel måtte spillere i 1764 spille sig gennem hele 22 huller. På et tidspunkt besluttede klubmedlemmerne, at de første 4 og de sidste 4 huller var for korte, og de kunne kombineres og efterlod 4 (2 + 2). Således faldt antallet af huller i en runde fra 22 til 18, og standard-størreelsen vi kender i dag blev indført. Herunder også de største verdens turneringer, som du kan finde på stakers.com.

I 1797 var Old Course på randen til ødelæggelse. St. Andrews byrådet gik konkurs, og landet blev overtaget af landmænd, der ville avle og opdrætte kaniner på marken. Tyve års lang krig – både juridisk og fysisk – mellem golfspillere og landmænd endte da James Chip, en lokal godsejer og passioneret golfspiller, købte jorden og dermed “reddede golfbanen” fra landmænds krav og påstand.

5 interessante fakta:

  • Årligt spilles mere end 45.000 runder på Old Course golfbane
  • Omkring 300 ansatte arbejder for St Andrews Links Trust
  • I St. Andrews er der blevet spillet golf i mere end 600 år
  • Hidtil er The Open Championship spillet hele 29 gange på Old Course banen.
  • Tom Morris butik på klubbens område blev åbnet tilbage i 1866, og er den ældste proshop i verden.

EndFragment

Seneste nyheder