18 maj 2017 23:07

Sådan spiller du på golf

Forside Nyheder Sådan spiller du på golf
ANNONCE

Interessen for at spille på golf hos spiludbyderne er støt stigende. De mange golfturneringer året rundt skaber en massiv interesse blandt spillefugle, og interessen er ikke længere forbeholdt britiske gentlemen. Vi giver dig her en introduktion til de mest gængse golfvæddemål, og vi kommer naturligvis også med et par tips og tricks.

Hvilke turneringer kan man spille på?

Man kan stort set spille på alle større golfturneringer i verden, men der er størst opmærksomhed omkring turneringerne på PGA-touren og European Tour. Mens førstnævnte tour har Nordamerika som omdrejningspunkt, er navnet på den europæiske tour lidt misvisende. European Touren kommer faktisk ganske vidt omkring; Sydafrika, Forenede Arabiske Emirater, Kina, Indien og Australien er nogle af de lande der lægger greens til.

 

Som better og golfinteresseret er det ganske fint, at verdens bedste golfspillere har valgt at dele turneringerne op i to store tours. Det betyder, at man oftest kan spille på European Touren i dagstimerne, og hen på aftenen er der action fra den anden side af Atlanten. Man kan også spille på kvindernes US PGA Tour, men det er langt fra alle spiludbydere, der udbyder odds på disse turneringer.

 

De fem største turneringer betting-mæssigt er ikke overraskende de fire majors; US Masters, US Open, the Open Championship (oftest kaldet British Open), US PGA Championship og naturligvis Ryder Cuppen, som spilles hvert andet år. Blandt de mest populære golfturneringer hører også The Accenture Match Play, Cadillac Championship, Bridgestone Invitational og slutteligt HSBC Champions Event. Jo større turneringen er, desto større er udvalget af livebetting odds også.

 

De mest populære spilvarianter

 

Vinderspil

Vinderspillet giver lidt sig selv. Det gælder om at finde den samlede vinder af golfturneringen – og helst før turneringens start, da oddsene naturligvis er højest her. I modsætning til f.eks. tennis er det langt fra sikkert, at det er favoritterne der vinder turneringen. I tennis er det nærmest mere reglen end undtagelsen, at det er en spiller fra top-4 som vinder, mens outsiderne har langt bedre vinderchancer i golf. Det betyder heldigvis også, at der ofte er ganske høje odds at hente på at spille på golf – hvis man altså kan finde vinderen! Det giver lidt sig selv. Jo større odds, desto sværere er det at vinde.

 

Man kalder i øvrigt også vinderspillet “outright” hos flere spiludbydere.

 

Top-spil

Hvis du mener at det lige er en kende for svært at finde vinderen af turneringen, så er top-5 og top-10 spillene måske bedre alternativer. Der er ikke noget mere frustrerende end at se sin favorit tabe efter 72 huller og omspil, så en lille gardering måske på sin plads.

 

3-bolde

3-bolde er et match-up mellem tre spillere på den enkelte runde. Det kan f.eks. være Jason Day, Jordan Spieth og Adam Scott, der kæmper om at opnå den laveste score for runden. De enkelte spillere i 3-bolden er udvalgt af spiludbyderen, men oftest udgøres en 3-bold af spillere, som er parret sammen i golfturneringen eller spillere som starter runden nogenlunde samtidig. Det gør det nemmere for både spiludbyderen og de mange golfinteresserede. Spillet er stort set altid gældende for én enkelt runde, men på de store turneringer kan man også finde turnerings-match-ups.

I flere turneringer ændres en 3-bold til en 2-bold efter cuttet, og det benytter flere spiludbydere til også at udbyde den variant.  

 

Klarer cuttet

Ja, spillet giver næsten sig selv. Du spiller på om din favorit klarer cuttet eller ikke. Reglerne for hvor mange der klarer cuttet er individuelt fra turnering til turnering. Oftest vil cirka halvdelen af spillerne blive sendt hjem efter 36 huller, men der er ganske forskellige regler på den front. Du kan ikke hente de store odds på at favoritterne klarer cuttet, så her er det sjovere at finde nogle outsidere. Der er oftest fine odds at hente på spillere ude-af-form, has-beens, veteranspillerne og specielt inviterede. Flere spiludbydere tilbyder også odds på hvad cuttet kommer til at ligge på. Det giver sig selv, at sidstnævnte spil ikke er specielt nemt.

 

Bedste spiller fra et land

De store golfnationer har i modsætning til Danmark altid mindst en håndfuld spillere til start i de store turneringer. Det betyder, at du næsten altid kan spille på ”bedste australier”, ”bedste amerikaner”, ”bedste spanier”, ”bedste svensker”, ”bedste europæer” osv. På enkelte turneringer er vi faktisk stødt på ”bedste dansker”, men ellers kan vi blot håbe at det på et tidspunkt bliver mere reglen end undtagelsen.

 

Vindermargin

Her spiller du på hvor mange slag vinderen har ned til nummer to når turneringen er afgjort. Det er et væddemål, som oftest egner sig klart bedst til live-betting. Spillet hører til i den lidt mere useriøse genre, da det ret beset er temmelig svært at have en ”edge” (fordel) i fordel til markedet.

 

Hole-in-one

Dette er måske den væddemålsvariant, hvor du skal tænke dig allermindst om. Spillet er 100% underholdning, og går blot ud på at gætte om der falder en hole-in-one i den aktuelle turnering. Lidt overraskende giver ”ja” altid mindre end ”nej”, men det er statistisk bevist, at der lidt oftere falder et hole-in-one i en turnering end ikke. Oddset på ”ja” vil typisk ligge i omegnen af 1.70 og lidt højere hvis der er færre deltagere.

 

Sæsonspil

Er man til længerevarende spil kan man med fordel spille på sæsonspil. Du kan f.eks. spille på hvem der vinder ”PGA Tour Money List”, hvem der vinder ”Race to Dubai”, hvem der vinder en major, hvor mange majors vinder den enkelte spiller i kalenderåret, hvem opnår den bedste sammenlagte placering i de fire majors osv. Listen er naturligvis uendelig lang, og kun oddssætternes kreativitet sætter grænsen.

 

Du skal være opmærksom på at sæsonspil måske ikke giver dig fuld valuta for din indsats. Du binder dine penge i en relativt lang periode, og undervejs kan der ske masser af ting, der ændrer på forudsætningerne for dit spil. Form, skader, deltagelse i specifikke turneringer osv. kan gøre langtidsspil ganske uforudsigelige.

 

Tips og tricks til at spille på golf

Der er naturligvis et hav af forskellige strategier, når det kommer til at spille på golf. Nogle foretrækker at spille på favoritten, nogle spiller imod favoritten, andre går efter den kæmpe overraskelse og nogle spiller kun heads-ups (f.eks. 3-bolde). Indtil du får bedre føling med hvad du skal spille på og hvordan, så er det bestemt værd at lytte til eksperterne. Der findes en del golfeksperter i betting-fora, og kommentatorerne i dansk tv er også oftest ganske habile.

 

Statistik

Statistik er ikke overraskende ganske anvendelig, når du skal finde dine fiduser i det store felt. Det er dog også ganske svært for os menigmænd at vide, hvordan man skal tolke begreber som stroke average, puttestatistik, driving distance, driving accuracy og greens in regulation. Måske er disse begreber ikke så oplagte for nybegynderen som for den rutinerede better?

 

Omgivelserne

Find ud af hvordan banen passer til de enkelte spillere. Er der nogle superlange par-5 huller, der tilgodeser de bedste drivere, så er det måske dem du skal satse på. I nogle turneringer handler det om at finde fairways, i andre skal man være superskarp til at putte. Tjek banen ud, og se gerne på spillerens historiske resultater på den specifikke bane og naturligvis under opvarmningen. Eksperter går også op i om banen tilgodeser højre- eller venstrehåndspillere, så det er også en faktor du kan inddrage. Er der vand indblandet på de sidste huller kan man sætte ganske mange slag til når afgørelsen falder, mens nogle nemmere par-3 huller ikke i samme grad bør skabe de store forskydninger.

 

Alt afhængig af turneringens format, så skal du naturligvis have styr på om den står på stroke play eller match play. Det er golfmæssigt to meget forskellige varianter, og det gælder naturligvis også når det kommer til betting.

 

Hvordan bliver vejret? På nogle af banerne kan du opleve at vejret skifter på nul komma fem, og det gør kravene til de enkelte spillere naturligvis også. Blæser det meget kan enkelte huller afstedkomme en del ændringer i stillingen. Det sker også i de store turneringer, at spillerne tee’er off på ganske forskellige tider af dagen, og så kan vejret nå at ændre sig markant undervejs. Når vejret ændrer sig til det dårligere, kan det favorisere spillerne, der allerede er i klubhuset.

 

Livebetting

Livebetting er måske den mest tilgængelig form for spil på golf for de fleste. Dels kan man spille til sidste hul på søndagens fjerde runde, og dels kan man nøjes med at spille på den afgørende del af turneringen. Der kan være lidt langt fra torsdag morgen til søndag eftermiddag, og et livebet i løbet af weekenden kan være en mere håndgribelig størrelse.

 

Husk endelig på, at hvis du følger turneringen i tv, så er der oftest pænt store forsinkelser på signalet – specielt på PGA Touren. Dels ser du ofte båndede slag på tv, og dels er der en naturlig forsinkelse på signalet fra en bane på den anden side af kloden og til dit tv. Live kan derfor betyde helt op til flere minutters forsinkelse.

 

Når du spiller live har du også muligheden for at ”spille om”. Det vil sige, at hvis du har spillet på f.eks. Sergio Garcia til at vinde turneringen, men undervejs kommer i tvivl om spanieren kan holde hjem, så kan du enten gardere dig ved at placere spil på andre spillere, eller du kan spille på at ”El Niño” ikke vinder for at minimere risikoen.

 

Kan du godt lide at ændre dine spil løbende er live betting perfekt, da du hele tiden kan ændre dine positioner. Husk dog på at holde dig til de mest populære væddemålstyper, da det på de mere bizarre spilvarianter er svært at finde odds/likviditet.

 

”Spille imod”

Kan du ikke finde vinderen af en turnering, så er det måske nemmere at ”spille imod”. Det går kort og godt ud på, at du satser på at den enkelte spiller ikke vinder turneringen eller sin match-up. Du kan ”spille imod” hos de fleste spiludbydere, men primært er en spillebørs som f.eks. Betfair et godt sted at ”sælge” et væddemål. Når det kommer til de store favoritter, kan du for eksempel også spille på at den specifikke spiller ikke kommer i top 10.

 

Slutteligt er det værd at nævne, at man – som altid når det kommer til spil – skal forvente det overraskende. Vi har gang på gang set nogle kæmpe overraskelser og nedbrud i den afgørende fase. Hvem husker ikke Thomas Bjørn i bunkeren på 16. hul i British Open i 2003? Eller hvad med Greg Normans sidste runde i US Masters i 1996? Flere spillere er blevet lokket af odds så lave som 1.01, men har senere måtte fortryde bittert. Alt kan ske, og golf er notorisk kendt for sammenbrud på de afgørende huller.

 

Husk at spille ansvarligt. Held og lykke med spillet.

 

Seneste nyheder